Oznaczenia odzieży skórzanej

Wskazówki dotyczące pielęgnacji

W większości w przypadku odzieży skórzanej bezskutecznie szuka się wskazówek dotyczących pochodzenia, czy instrukcji prania. Około 1/3 odzieży skórzanej na rynku ma dołączona informacje o sposobach zalecanej pielęgnacji skóry. Mniej niż 1% posiada informację dotyczące rodzaju skóry. Wskazówki dotyczące pielęgnacji materiału są często niejasne a użyte symbole, bliżej nam nieznane.

Rozpoznanie rodzaju skóry

Oznaczenia odzieży skórzanej

Najczęściej używana skóra w przemyśle odzieżowym są skóry z: jagniąt, owiec, kóz, wołów, cieląt i świń. Wykorzystuje się też skóry jeleni, saren, reniferów, łosi. Rzadko można tez spotkać skóry kangurów (kombinezony motocyklowe), koni (buty), węży czy antylop. Dla laika te skóry są nie do odróżnienia. Nawet eksperci nie są zawsze w stanie na pierwszy rzut oka stwierdzić z jaka skóra mają do czynienia. 

Do produkcji kombinezonów motocyklowych są używane przede wszystkim skóry bydlęce. Większość kurtek skórzanych jest wykonanych ze skór jagnięcych. Najczęściej delikatne i cienkie skóry szorstkie są to skóry kozie.

Skóry świńskie też najczęściej garbowane na skóry szorstkie. Jednak przy tych skórach czuć wyraźną różnice w miękkości w porównaniu ze welurami kozimi.  Widoczne są tez charakterystyczne punkty- pozostałości po szczecinie. Skóry świńskie są z reguły tańsze z uwagi na mniejszą miękkość i wytrzymałość.

Oznaczenia prawdziwej skóry:

Oznaczenia odzieży skórzanej

Najczęściej dla rozróżnienia prawdziwej skóry obok opisu, używany jest symbol błamu skóry.

  • Niemiecki: 100% echt Leder albo 100% echtes Leder
  • Włoski: Pelle, vera Pelle albo Cuoio Vero
  • Angielski: genuine, real albo pure Leather
  • Francuski: Cuir, veritable, vrai albo pur Cuir
  • Hiszpański: Piel, verdadero Cuero, legitimo Cuero
  • Holenderski: Leer albo Echt Leer
Genuine Leather - oznaczenia na odzieży

Dalsze oznaczenia:

  • Porc, Porc Split: Skóra świńska, dwoina skóry świńskiej
  • Lamb Leather, Cuir Agneau: skóra jagnięca (angielski, francuski)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *